Maksuton ehkäisy on tasa-arvoteko

23. tammikuuta oli nuorten seksuaaliterveyden edistämisen kannalta merkittävä päivä kun Pirkanmaan hyvinvointialue alkoi tarjota maksutonta ehkäisyä alle 25-vuotiaille. Kyseessä on suuri kädenojennus monelle nuorelle.

Maksuttomuuteen sisältyvät kierukat, kapselit, e-pillerit, e-renkaat, e-laastarit, kondomit ja suuseksisuojat, eli kaikki ehkäisymenetelmät. Pirkanmaan SDP ajoi tätä vahvasti ennen aluevaaleja, ja onkin hienoa että työ tuottaa nyt tulosta.

Viimeisimpien raskaudenkeskeytystilastojen mukaan raskaudenkeskeytyksiä tehdään eniten 20-24 -vuotiaiden ikäluokassa (THL). Maksuton ehkäisy alle 25-vuotiaille on tuonut tutkitusti säästöjä kunnille, kun raskaudenkeskeytysten ja seksitautitartuntojen määrät ovat vähentyneet. Esimerkiksi Raumalla maksuttoman ehkäisyn käyttöönoton jälkeen raskaudenkeskeytysten määrä puolittui, mikä on tuonut kaupungille säästöjä jopa yli 100 000 euroa vuosittain.

Maksuttomuus kaventaa myös nuorten terveyseroja, kun ehkäisyvälineiden hinta ei ole este niiden käytölle. Se on siis yhdenvertaisuuskysymys ja tasa-arvoteko. Itsensä ja toisen suojaamisen ei tule olla varallisuudesta kiinni.

Ehkäisyvälineiden helpon saatavuuden lisäksi tulee nuorille tarjota matalan kynnyksen seksuaaliterveyden neuvontaa ja laadukasta seksuaalikasvatusta. Seksuaaliterveystyö auttaa punnitsemaan vapauden ja vastuun kysymyksiä, sekä tunnistamaan omia ja toisten rajoja. Se vähentää seksuaalista riskikäyttäytymistä ja kannustaa tekemään enemmän tutkittuun tietoon perustuvia päätöksiä.

Kouluterveyskyselyt antavat huolestuttavaa tietoa nuorten kokeman seksuaalisen häirinnän ja väkivallan yleisyydestä Pirkanmaalla. Yli puolet kyselyyn vastanneista 8. ja 9. luokkalaisista, sekä 2. asteen opintoja suorittavista tytöistä ovat kokeneet seksuaalista häirintää vuonna 2021. Seksuaalikasvatuksella vahvistetaan suostumuskulttuuria ja kunnioittavaa seksuaalista kanssakäymistä. Se on siis tärkeä keino seksuaalisen häirinnän ja väkivallan ehkäisyssä.

Päätöksentekijöiden vastuulla on varmistaa sosiaali- ja terveyspalveluiden kattavuus ja toimivuus. Tämän puolesta myös minä puhun tulevissa eduskuntavaaleissa.

Saana Kuusipalo

Tampereen Demarinuorten puheenjohtaja

Eduskuntavaaliehdokas

Julkaistu alun perin 24.1.2023 / Demokraatti

Kommentit

Jätä kommentti