Putinin hallinto alas!

Putinin hallinto ei ole vain Ukrainan vihollinen – se on myös maailman ja aivan erityisesti Venäjän naisten leppymätön vihollinen. Putinin taantumuksellinen oikeistokonservatiivinen hallinto on ”perinteisillä arvoilla” ratsastaen pyrkinyt ahdistamaan naiset takaisin toisen luokan kansalaisen asemaan, palvelusväeksi ja kuuliaisen mutta vaitonaisen enemmistön rooliin. 

Hallinnon työnjälki on ollut kylmäävää. Vuonna 2008 Venäjän sisäministeriön oman arvion mukaan 14 000 naista kuoli vuosittain perheväkivallan uhrina. Vaikka tieto on järkyttävä, oli Kremlin hallinnon reaktio tähän pöyristyttävä. Vuoden 2012 niin sanottu vierasmaan agentteja vastaan kohdistettu laki rajasi kansalaisjärjestöjen toimintavapautta ja karsi myös suuresti rahoituskanavia esimerkiksi perheväkivaltaa pakenevien naisten turvakodeista ja tukiverkostoista. Tätäkin pahempaa oli kuitenkin luvassa. Vuonna 2017 Putinin hallinto päätti perhearvojen palauttamiseen vedoten käytännössä laillistaa perheväkivallan, asettamalla rikoksen todentamisvelvoitteen uhrille itselleen. Tuolloin valtiollisten tilastojen perusteella 16 miljoonaa naista joutui perheväkivallan uhriksi, ja koko maailman joka kymmenes perheväkivallan uhrina kuolleista naisista oli Venäjän kansalainen.

Kaikesta huolimatta feministinen liike on kasvanut Venäjällä. Se on rohkeasti korottanut äänensä uudeksi tsaariksi, Putinin umpimielistä patriarkaalista hallintoa ja sen aloittamaa Ukrainan sotaa vastaan. Helmikuussa perustettiin johtajattomaan, yhdenvertaiseen toimintatapaan perustuva Feministinen Sodanvastainen Vastarintaliike viestintäsovellus Telegramissa. Sen manifesti on levinnyt kulovalkean tavoin ja käännetty jo yli 30 kielelle. Muun muassa lukuisille vähemmistökielille, kuten tataari, tsuvassi ja udmurtti. Liike on toteuttanut lukuisia protesteja, sekä järjestänyt tukea ja jälkihoitoa näissä protesteissa vangituille tai niiden vuoksi työnsä menettäneille. Se on jakanut tietoa sodan todellisuudesta Ukrainassa, sekä opastanut kansalaisia siinä, kuinka suojautua viranomaisvalvontaa vastaan. 

Feminismi on aina ollut demokratian ja vapauden keskeisimpiä liikevoimia. Kun se murtaa alistavia patriarkaalisia asenteita ja rakenteita, se ei aja ainoastaan Venäjän viidenkymmenenneljän prosentin enemmistön, naisten, etua. Toksinen maskuliinisuus kun rampauttaa ja kahlitsee myös miehet.
Ilmaiskaamme vahvan ja vankkumattoman tukemme ja solidaarisuutemme Putinin vastaiselle oppositiolle ja osoittakaamme aivan erityistä huomiota maan rohkealle naisliikkeelle. Eläköön vapaus, eläköön emansipaatio – Alas Putin!

Kommentit

Jätä kommentti